Luxemburglaan 2-10 Zoetermeer 
opdrachtgever: De Maese Woningen

In Zoetermeer, op een prominente plek op de hoek van de Luxemburglaan en de Europaweg, verschijnt een markante woontoren op de locatie van een bestaand kantoorgebouw. Er wordt een gedifferentieerd woningaanbod gerealiseerd met woningen van 70 tot 90 vierkante meter gebruiksoppervlakte met bijzondere, extra grote woningen in de kroon van het gebouw.

Het zoeken naar een gepaste gebouwvorm is ontstaan als antwoord op verschillende vragen:

  • Belendingen: hoe kan hoogbouw op een relatief klein kavel gecombineerd worden met een logische aansluiting op de belendingen?
  • Geluid: hoe kan het grootste deel van het programma aan de minst geluidgevoelige kant (de Luxemburglaan) worden gerealiseerd zonder dat er een gat aan de Europaweg ontstaat?
  • Parkeren: hoe kan het parkeren worden opgelost op een klein kavel zonder eigen grond?
    Plint: hoe kan een levendige plint worden gewaarborgd aan de Europaweg?
  • Groen: hoe kan groen in het gebouw geïntegreerd worden?
  • Hernieuwbare energie: waar is er ruimte voor het realiseren van PV-panelen?
  • Hoe kan het gebouw een allure krijgen die een nieuwe standaard zet voor toekomstige ontwikkelingen in Zoetermeer?

Het antwoord is een volume dat getrapt oploopt van de Luxemburglaan en de Europaweg naar de hoek. Het volume wordt horizontaal geleed door buitenruimten die in diepte variëren en voorzien zijn van vaste plantenbakken om het gebouw een groene uitstraling te geven. Op de daken worden PV-panelen aangebracht om hernieuwbare energie op te wekken; om het rendement van de panelen te optimaliseren, worden groene daken toegepast. Er ontstaat een duurzaam, chique woongebouw met een luxe, groene uitstraling.

Ontwerp: 2018-2019