Mercuriusweg Delft

De Preuningerhal is een bijzonder relict uit de tijd van bedrijventerrein ‘Mythologiebuurt’ dat bestond uit vrijstaande bedrijfsgebouwen, parkeer- en opslagterreinen en expeditiestraten. De locatie grenst aan Nieuw Delft, een gemengd hoogstedelijk (woon)gebied.

De Mercuriusweg is onderdeel van een belangrijke groene (fiets)route in oost-westrichting die de TU in het oosten met de binnenstad, Nieuw Delft en de westelijke woonwijken verbindt.

In onze visie blijft de hal behouden en wordt er een levendig programma over 2 lagen ingepast met een uitnodigend terras op het voorplein aan de Mercuriusweg. Boven het gebouw worden woningen gerealiseerd over drie lagen. Het volume boven de hal is bedacht als een licht, houten paviljoen en blijft met ca 21m ruim onder de hoogte van de nieuwbouw op de hoek (INK Apartments). De woningen en sportfuncties worden ontsloten via de Mercuriusweg en de James Wattstraat; de commerciële ruimten komen aan de straat te liggen.

Het (fiets)parkeren wordt uit het zicht ondergebracht in de hal en ontsloten vanuit de Gildestraat. Er wordt voorzien in een ruime fietsenstalling om het voorplein vrij van fietsen te houden en in te richten als een aantrekkelijke entree voor de sportfuncties in de hal en woningen in de nieuwbouw.

Ontwerp: 2020-2022